welcome to kalamata

visitors

counter www.com2.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

visitors on the world

free counters

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ

Αναρτήθηκε από kyparissiotis | 1:25 μ.μ.

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ απο οργανωτικής άποψης ήταν η γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας με διήμερο εκδηλώσεων αλλά και με περίπτερα που στήθηκαν απο τους Δήμους της περιοχής, φορείς, συλλόγους και το πείσμα της Οργανωτικής επιτροπής ώστε ο θεσμός να έχει ανάλογο μέλλον....Μαθητές νηπιαγωγείων και Δημοτικών απο τα σχολεία της Τριφυλίας έκθεσαν τις ζωγραφιές τους με θέμα το καρπούζι ενώ τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα, ποτά και σφηνάκια με βάση το καρπούζι κατάφεραν να προσδώσουν ένα διαφορετικό τόνο στη γιορτή.
Στους χαιρετισμούς όλων των φορέων που ακολούθησαν η στυλοβάτης της εκδήλωσης Βιβή Παντελάκη αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκδήλωσης παρουσιάζοντας τους ομιλητές στο χώρο εκδηλώσεων του Ο.Φ.Α. που αποτελεί στολίδι για την περιοχή.

Στην ομιλία του ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς εστίασε στην πολύ μέτρια χρονιά για το προιόν υπενθυμίζοντας ότι "οφείλουμε να είμαστε κοντα όχι μόνο στις καλές στιγμές αλλά και στις δύσκολες για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς με κινητοποίηση για επίλυση των προβλημάτων τους, οι προοδευτικοί παραγωγοί της Τριφυλίας δίνουν το παρών και δεσμεύομαι ότι ενόψει των νέων ανακατατάξεων στην γεωργία δεν θα πληγούν οι προσπάθειές τους" ωστόσο παρατήρησε παράλληλα ότι αποτελεί χρέος της Πολιτείας "να διαμορφώσουν τις προυποθέσεις που απαιτούνται στη σωστή κατεύθυνση για την διακίνησή του, να γίνει πράξη το εμπορικό Μητρώο, ουσιαστικά να ενισχύσουμε τις εξαγωγές και η πολιτεία όπως οφείλει τελικά να δημιουργήσει υποδομές για αναγνωρισιμότητα απέναντι στα καρτέλ και τα εισαγόμενα προιόντα".
Ηβουλευτής κα Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι "το προιόν αυτό στηρίζει την τοπική οικονομία και η χρονιά που πέρασε δεν ήταν η καλύτερη για το καρπούζι και είμαστε κοντά στο πλευρό των Τριφύλιων παραγωγών ώστε να σχεδιάσουμε τις υποδομές που θα διασφαλίσουν το εισόδημα του παραγωγού στις σημερινές συνθήκες απο τη στιγμή που περιοχή αυτή ανήκει στη πρωτοπορία".
Ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος στο χαιρετισμό του εξήγησε ότι "η επιστημονική κοινότητα ενισχύει τη διαδικασία παραγωγής και διακίνησης των προιόντων και τώρα να ασχοληθούν με την προβολή του προιόντος και απόδειξη για αυτό αποτελεί η παρουσία σήμερα συλλόγων, συνεταιριστών και τυποποιητών που πρωτοστατούν" για να υπερτονίσει ότι "τα κηπευτικά μέσα απο συλλογικές αποφάσεις σε παραγωγική βάση είναι το επόμενο βήμα παρά τη δυσκολία των καιρών σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο επιβάλλει συνεργασίες, συννενοήσεις, ενότητα, αγάπη, συνεταιριστική και συνεργατική διάθεση αλλά και ανοικτό μυαλό και τούτο πρέπει να κατανοήσουμε πάντα". Συμπλήρωσε ότι "πρέπει να κινηθούμε στη κατεύθυνση παραγωγικών διαδικασιών στο επίπεδο των εισροών για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και περισσότερο να επιλέξουμε το timing που θα βγαίνει το προιόν καθώς η πρωιμότητα δεν αποτελεί πανάκεια καθώς σχετίζεται με πολλούς παράγοντες" για να υπογραμμίσει ότι "η εμπειρία και η γνώση μας κινείται σε υψηλά επίπεδα με επιστημονικές μεθόδους που εφαρμόζονται στη περιοχή και ήρθε η εποχή υπερβαίνοντας νοοτροπίες του παρελθόντος να προχωρήσουμε σε συνεργασίες μαζί με τα έργα υποδομής όπως το Φιλιατρινό φράγμα που αποτελεί κορωνίδα του κάμπου, αλλά και τα μικρότερα έργα μέσα απο το Αλεξανδρος Μπαλτατζής θα υποστηρίξει την παραγωγική διαδικασία και εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων". Υπενθύμισε το ρόλο της αυτοδιοίκησης στη τοπική γεωργία αλλά και το χρέος ευθύνης για βρίσκεται παρών σε κάθε διεκδίκηση ενώ για την πρόκληση του Καλλικράτη ανέφερε ότι "έχουμε μια πρόκληση μπροστά μας να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει και να αγωνιστούμε να τον βελτιώσουμε μαζί με την ενίσχυση των παραγωγικών διαδικασιών".
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ...
Λιτός ήτανο χαιρετισμός του Δημάρχου Φιλιατρών κ. Αλκη Ξύγκα που ανέφερε ότι "χαιρόμαστε που γίναμε ιδιοκτήτες του χώρου του ΟΦΑ που αποδόθηκε στη νεολαία και χαιρόμαστε που είστε παρών στη μεγάλη γιορτή".
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης με ξεκάθαρο λόγο τόνισε ότι "τέτοιες γιορτές αλλά και δράσεις όπως η συγκέντρωση πλαστικών θερμοκηπίων που ολοκληρώσαμε με τη συνεργασία των δήμων της Τριφυλίας, δείχνουν την συνεργασία όλων των Δήμων της περιοχής, δείχνουν τον δρόμο προς την επόμενη μέρα. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολος δρόμος και οι αποφάσεις θίγουν ορισμένους αλλά μας φέρνουν σε μια νέα μέρα και νέα εποχή για το μέλλον των παιδιών μας. Η μέρα αυτή σιγουρα θα είναι διαφορετική και θέλουμε απο τους αγρότες που έχετε σήμερα την τιμητική σας να μας οδηγήσετε να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε η συνεργασία που είναι απαιτούμενη να υλοποιηθεί. Να φύγουμε από τη θεωρία και να κάνουμε τη συνεργασία πράξη, διότι οι πράξεις μόνο φέρνουν αποτέλεσμα" για να προτείνει ότι "ο καθένας μας έχει να προσφέρει απο οποιοδήποτε πόστο και χαίρομαι γιατί ο θεσμός της γιορτής αυτής ενώνει τις αγροτικές και παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής σε μια συνεργασία που αποτελεί ζητούμενο". Υπενθύμισε ότι "θέλουμε δυναμικές συνεργασίες που θα έχουν θετικό αποτέλεσμα" ευχόμενος δύναμη στους αγρότες αναφερόμενος στη στήριξη του εισοδήματος.
Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Γιάννης Φιλντίσης υποστήρξε ότι "η γιορτή εκτός απο το καρπούζι, προβάλλει τον τόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα με τα πλεονεκτήματα του τόπου' χαρακτηρίζοντας το προιόν ως δυναμική καλλιέργεια αναλύοντας τις έρευνες που αφορούν την υγεία που προσφέρει το προιόν. Για την ανάπτυξη του τόπου επέμεινε στην "ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του γνωρισμάτων κάθε περιοχής μαζί με την Πολιτεία να παράγουμε πολιτισμό ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα και να οδεύσει παράλλημα με την τουριστική ανάπτυξη ώστε η Τριφυλία να γίνει σημείο αναφοράς και προορισμού για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας".
Χαιρετισμούς απεύθυνε ο εκπρόσωπος του Δήμου Γαργαλιάνων, ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας του Ν.Σ κ. Αλευράς , αλλά και ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ.Πάνος Αθανασόπουλο, ενώ στη γιορτή το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γρηγόρης Γκότσης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. Κυπαρισσίας κ. Κωνσταντέλου Γιάννα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Φιλιατρών κ. Κώστας Σαραντόπουλος και νομαρχικοί σύμβουλοι, ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο κ. Λεβεντογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες