welcome to kalamata

visitors

counter www.com2.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

visitors on the world

free counters

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ

ΠΥΛΟΣ - Καταφύγιο χαλάρωσης

Η περιήγηση στα σοκάκια και στο λιμάνι της Πύλου, η βαρκάδα στα νερά του ιστορικού κόλπου του Ναυαρίνου και οι βουτιές στη Γιάλοβα ή τη διεθνούς φήμης παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι οι καλύτερες αφορμές για μία απόδραση στα ανατολικά της Μεσσηνίας
Πανοραμική θέα στην Πύλο, το νησάκι Τσιχλί Μπαμπά και τη Σφακτηρία Μπαίνοντας στην είσοδο του αμφιθεατρικά κτισμένου οικισμού της Πύλου δεν γίνεται να μη σταθείτε για λίγο προκειμένου να απολαύσετε τη θέα στον μαγευτικό κόλπο του Ναυαρίνου με τα τρία νησιά. Μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, μακριά από την ένταση της καθημερινότητας και του... ΔΝΤ.
Μόλις καταφέρετε να ξεγλιστρήσετε, σύντομα θα βρεθείτε στην κεντρική, παραθαλάσσια, πλατεία της Πύλου. Μοιάζει με μεγάλη παιδική χαρά, καθώς συχνά- πυκνά είναι γεμάτη από παιδιά που παίζουν μπάλα, κάνουν ποδήλατο, τρέχουν μετά μανίας πάνω- κάτω. Οι φωνές τους και τα γέλια τους δεν είναι αρκετά για να χαλάσουν την ηρεμία των μεγάλων που πίνουν τον καφέ τους στις καφετέριες και τα καφενεία που έχουν στήσει τα τραπέζια τους κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια (αν έρθετε εδώ Σάββατο ή Κυριακή μεσημέρι, να ξέρετε πως δύσκολα θα βρείτε τραπέζι, καθώς η Πύλος γεμίζει από εκδρομείς Αθηναίους αλλά και Πελοποννήσιους).
Κάποια από αυτά τα τεράστια δέντρα με τους χοντρούς κορμούς έχουν και... βιογραφικό, όπως αυτό που φυτεύτηκε από τον Πέτρο Λυκούδη το 1880 όταν ήταν φρούραρχος Πύλου ή αυτό που φύτεψε ο πατέρας του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, ιατρός και επί σειρά ετών δήμαρχος της Πύλου, Ηρακλής Τσικλητήρας.
Ομως η πλατεία έχει και φοίνικες, ανάμεσα στους οποίους θα δείτε ένα μνημείο αφιερωμένο στον Δεριγνύ, τον Κόδριγκτον και τον Χέυδεν, να θυμίζει πως στα νερά του Ναυαρίνου έγινε η μεγάλη ναυμαχία των συμμαχικών δυνάμεων (Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία) με τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο, τον Οκτώβριο του 1827. Κατά τον ποιητή Κωστή Παλαμά, από αυτή τη νίκη «τινάζεται στην ανεξαρτησία η Νέα Ελλάδα».
Από εδώ, το περπάτημα μπορεί να συνεχιστεί είτε προς τη μαρίνα της Πύλου είτε προς τη μεγάλη προβλήτα του λιμανιού και στη συνέχεια προς τη νότια άκρη του οικισμού. Εδώ, στο διατηρητέο παλιό γυμνάσιο, στεγάζεται το Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής «Νέστωρ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Διαφορετικά αξίζει να εξερευνήσετε τα στενά της πόλης όπου απλώνεται η εμπορική αγορά της με πολλά μικρά καταστήματα.
Πληροφορίες
Οι αναχωρήσεις για τη βαρκάδα στον όρμο του Ναυαρίνου γίνονται καθημερινά γύρω στις 11 το πρωί, όμως σε περίπτωση που συγκεντρωθεί μεγάλη παρέα άνω των 10 ατόμων τότε μπορούν να ξεκινήσουν όποια ώρα επιθυμούν. Το κόστος είναι 12 έως 17 ευρώ το άτομο (το πιο ακριβό εισιτήριο αντιστοιχεί σε εκδρομή με πλοίο που έχει γυάλινο πάτωμα). Αν επιθυμείτε πριβέ κρουαζιέρα στα νερά του κόλπου, τότε μπορείτε να νοικιάσετε μικρή βάρκα με εξωλέμβια μηχανή (10-25 κυβικών). Το κόστος είναι 50 ευρώ για μισή ημέρα ή 70 ευρώ για ολόκληρη. Ο κόλπος είναι ασφαλής, γι΄ αυτό και η Πύλος συγκαταλέγεται στα πιο ασφαλή λιμάνια του κόσμου, όμως καλό είναι να έχετε κάποιες βασικές γνώσεις προκειμένου να νοικιάσετε τη βάρκα. Τηλ. επικοινωνίας: 27230 23155, 6972263565, 6945034205, 6949084029.

ΤΑ ΝΕΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες